De geur van kruiden: Kardemom

Geplaatst door Alyssa Gammoudy op

Elettaroacardamomum

Plant familie: Zingiberacae

Kardemom behoort tot de gemberfamilie. De plant is pantropisch en komt dus voor in Afrika, de Amerika’s en Azie. Momenteel wordt kardemom voornamelijk geproduceerd in Guatemala, Sri Lanka en India. Van plant wordt de peul gebruikt en die geeft een friszoete geur en smaak af.

Kardemom heeft ook een medische werking: het zou goed zijn voor je maag, ontstekingsremmend zijn en een kalmerend effect hebben. Vermalen kardemom toegevoegd als ingrediënt geeft energie. In China en India wordt kardemom nog steeds gebruikt voor deze redenen en het is een veel gebruikt kruid binnen de aromatherapie.

Ikzelf ken Kardemom voornamelijk uit de keuken. Het is een onderdeel van mijn eigen ‘ras el hanout’. Dit is een Arabische kruidenmix die je soms in de supermarkt tegenkomt, maar eigenlijk is het zo dat in Arabische culturen een familie haar eigen ‘ras el hanout’ heeft, er is dus niet een type mix. Mijn mix lijkt al niet echt meer op die van mijn jedda. Ten eerste omdat ik het recept niet heb en ten tweede omdat ik die van haar net iets te sterk vind qua kruiden en ik het zelf liever iets frisser heb. Kardemom komt voor in zowel hartige als zoete gerechten. Hoewel ik het zelf nog nooit heb gezien, wordt kardemom in de Arabische wereld toegevoegd aan koffie als blijk van gastvrijheid. De zogenaamde Arabische koffie.

 

Een geurkaars met kardemom zal een fris kruidige geur hebben. Zachter dan patchoeli en lichter dan Eucalyptus.


Deel dit bericht← Ouder bericht


Laat een reactie achter